Aandachtig zijn:


In mijn eerste ontmoeting individueel of in groepen, vraag ik je als klant over jouw huidige situatie. We besteden aandacht aan hoe het met je gaat. Naast het vertellen hierover kijken we ook hoe je zit, staat of gaat.


Bij het bewust worden ontwikkel je besef door waarneming en ervaring.

Jouw aandacht wordt in eerste instantie vooral gericht op je basis; je ‘standpunt’. Ik vraag je letterlijk op je voeten te staan, om te ervaren. Ik bied je een neutrale belasting van de voeten aan, zodat deze kan worden vergeleken met de eigen wijze van staan. De voeten bepalen de houding en hebben invloed op de gehele lichaamshouding: Als de voeten te weinig gewicht dragen, nemen de spieren dat over en dat kan blokkades en klachten tot gevolg hebben. Verder beïnvloedt de manier waarop je staat de wijze waarop je voor je mening uit komt. Ik vraag je dan welke indruk de neutrale houding op jou maakt en je zult merken wat jouw eigen manier van staan jou en anderen kan zeggen. Je krijgt meer besef van lichaamstaal; de taal van jouw eigen lichaam en dat wat anderen non-verbaal uitdrukken.

Terughttp://www.stilstaanbijbewegen.nl/nl/Methodieken.htmlHome_2.htmlshapeimage_1_link_0

Herken je jezelf in een van deze houdingen?

Lichaamstaal: Variaties in de as van het lichaam: achter, voor, of naast je standpunt staan en gaan, beïnvloedt de balans in denken, doen en voelen en zegt iets tegen de buitenwereld en het is taal naar jouw binnenwereld.

De lichaamshouding beïnvloedt ons denken, doen en voelen en andersom, wat ik denk en voel vertaalt zich in onze lichaamshouding. Door dit te beseffen kun je je het volgende afvragen over jouw lichaamstaal:


-    “Wat doe ik, en wat denk ik daarbij en wat voel ik, als ik op deze wijze sta, lig of zit?”
-    “Hoe zet ik mijzelf neer, ofwel hoe draag ik mijn gewicht, hoe geef ik het aan de aarde

       en wat wil mij dat zeggen over mijzelf of over de situatie waarin ik verkeer?”
-    “Hoe adem ik?”
-    “Wat betekent dit alles voor mij?”


Wat voel ik, doe ik en denk ik daarbij? Het gaat om aandacht ofwel “mindfulness”, onszelf te zien als één geheel waarin de geest en het lichaam met elkaar in verband staan. De diverse methodieken bevorderen ons bewustzijn hierin.